Je hoort het geregeld om je heen: mensen die ‘in hun comfortzone’ zitten en die daar uit willen komen of die daar vooral volgens anderen (hun werkgever, collega, partner) beter uit kunnen komen. Maar wat is dat nu eigenlijk: je comfortzone? Waarom is het zo prettig toeven daar en, belangrijker, hoe kom je er uit als je dat wilt? En wat kun je met deze kennis als je gaat daten?

Veilig in je comfortzone

Dingen die je makkelijk afgaan en waarbij je je prettig en veilig voelt, liggen in je comfortzone. Zo vinden sommige mensen het afstappen op wildvreemden geen enkel probleem, sterker nog: zij hebben er lol in. Deze mensen zijn op dat moment in hun comfortzone. Anderen die dat niet zo ervaren –  sterker nog bij de gedachte op een vreemde te moeten afstappen staat het zweet al in hun handen – verlaten juist hun comfortzone, wanneer zij op die wildvreemde afstappen.

Wat is er te ‘halen’ buiten de comfortzone

In je comfortzone is het leven overzichtelijk en rustig. Je daagt jezelf niet uit om af en toe iets te doen wat je eigenlijk nog niet durft. En dat is op zich prima als je blij bent met waar je nu bent. Maar als je dat niet bent en toch blijft doen wat je altijd deed, gaat dat overzichtelijke en rustige leventje tegen je werken. Je sukkelt een beetje in. En hoe langer je in je comfortzone blijft, hoe moeilijker het wordt om dichter bij de doelen te komen die je wel wilt, maar die je om welke reden dan ook, eveneens afschrikken.

Hoe pak je het aan?

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, is de meest duurzame verandering, de verandering die in kleine stapjes gaat. Stapjes, waarbij je uitgedaagd wordt en enig ongemak voelt, maar waarbij je niet in volledige paniek raakt. Neem weer het voorbeeld van op een wildvreemde afstappen. Het kan helpen als je realiseert dat je niet meteen een diepgaand, intellectueel gesprek met die persoon hoeft aan te knopen. Je kunt beginnen met ‘Hallo’ en dat laten volgen door een oprecht compliment aan die persoon. Eerste stap gezet.

Eenmaal uit de comfortzone

Lukt het je inderdaad om in kleine stapjes uit je comfortzone te raken, zul je merken dat je op enig moment wederom in de comfortzone terecht komt. Afstappen op een vreemde is ‘gewoon’ geworden. Je  nieuwe lef brengt je echter in nieuwe situaties, die weer nieuwe uitdagingen of problemen met zich meebrengen. Want stel dat je je angst om op wildvreemden af te stappen hebt overwonnen, dan kan de volgende uitdaging zijn om je daadwerkelijk te laten zien aan die persoon. Met al je aardigheden én eigenaardigheden. Probeer die situatie zo onbevooroordeeld en rustig mogelijk toe te treden. Eerder is het je ook gelukt. Je kán het. Happy dating!

Meer lezen?

Het boekje Uit  je comfortzone van Jessica Hagy is een aanrader, zie http://www.bol.com/nl/p/uit-je-comfortzone/9200000022091882/.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen rondom daten en de comfortzone Vertel eens… wat is voor jou als single een situatie waarbij je graag uit je comfortzone zou willen komen? Of wanneer is het jou juist gelukt om daar uit te stappen? En hoe heb je dat aangepakt? Deel je ervaringen, successleutel in onze facebook groep ‘ The Hula Hula Way’!