Pff. Geconcentreerd blijven. Focus houden. Vertrouwen op een goede afloop. Als je wilt afvallen, je eigen bedrijf wilt starten of als je op zoek bent naar een leuke partner. Dat valt niet altijd mee. Aan je bureau, langs het grasveld , op dat gezellige terras… Altijd zit daar dat wollige slingeraapje op je schouder. Aapje? Ja. Dat aapje is je zogenaamde monkey mind.

 

Monkey mind?

Je ‘monkey mind’ is dat deel van je brein dat alsmaar van de ene naar de andere gedachte springt. Zoals een aap van boom naar boom slingert, gaat je monkey mind van gedachte naar gedachte. Je monkey mind vindt het maar niets om op één plek (in het huidige moment) te blijven en laat zich dus maar wat graag afleiden door welke gedachte dan ook. Ook wanneer die gedachte behoorlijk zelf-onvriendelijk is. Sterker nog: je monkey mind vindt die onvriendelijke gedachten heerlijk. Je monkey mind gedijt prima bij flinke zelfkritiek.

Wat je monkey mind zegt

‘Moet ik wel gaan daten? Waarom heb ik of ben ik niet zoals die andere persoon? Waarom kan ik dat ene ding niet zo goed als die persoon? Moet ik wel gaan ondernemen? Moet ik wel gezonder gaan leven? Er zijn toch geen leuke singles of voldoende klanten.’ ‘Wie zit er nou op MIJ te wachten?’ En afvallen? Jij? Laat me niet lachen.’

Je monkey mind is dat stemmetje in je hoofd dat – nét wanneer je tot die ene gerichte actie wilt overgaan – je afleidt door te zeggen dat het toch niks wordt. Kom je met een nieuw idee, dan maakt je monkey mind daar meteen korte metten mee. En hij houdt vol, hoor. Van voornemen naar negatieve gedachte naar voornemen naar negatieve gedachte. Je monkey mind is onvermoeibaar. Dus hoe kom je in hemelsnaam van hem/haar af?

Hoe je je monkey mind het zwijgen oplegt

Het slechte nieuws is: je komt niet zomaar van dat aapje af. Het goede nieuws is: je kunt het aapje wel ‘temmen’ of vrienden worden. Een goede manier om dat te doen is door met je aapje in gesprek te gaan. Zo kan zo’n gesprek ongeveer gaan als je bijvoorbeeld wilt gaan daten of je eigen bedrijf wilt starten:

‘Wat is het ergste dat kan gebeuren, aapje?’
‘Je wordt afgewezen.’
‘En wat gebeurt er als ik afgewezen word?’
‘Dan zul je je echt heel rot voelen.’
‘Ok. Zal er iemand doodgaan als ik me afgewezen word?’
‘Mmm. Nee, dat denk ik niet.’
‘Tja. Het is alleen een afwijzing. Ik zal me toch niet eeuwig rot voelen, aapje?’
‘Uh, nee. Dat denk ik niet.’
‘Ok dan. Kunnen we er mee leven als ik afgewezen zou worden?’
‘Ja, daar kunnen we mee leven.’

Het aapje is er nog, maar je hebt hem iets anders te doen gegeven dan je te bekritiseren. Hij blij, jij blij. Happy hula hula!

De expert over monkey mind

Mingyur Rinpoche is een boeddhistische monnik die op grappige en toegankelijke wijze vertelt over je monkey mind. We raden je aan om 5 minuten de tijd te nemen voor dit inspirerende filmpje: